< 2-47

2-49 >
_______

_______
______


______

2-48
___

Pastoraat en geestelijke gezondheidszorg


Gerben Heitink
Sjaak Körver
Marinus van den Berg
Ricus DullaertIn opdracht van het KSGV uitgegeven door Uitgeverij Ambo, Baarn, 1996
ISBN-10  90-263-1443-4
ISBN-13  978-90-263-1443-8

Uitverkocht, kopie ŕ € 8,00  (inclusief verzendkosten), te bestellen bij het KSGV.
Ook kosteloos als digitale kopie (pdf) verkrijgbaar: digitale kopie aanvragen.

[Omslag]Welke professionele kwaliteiten zetten geestelijke verzorgers uit de ggz in voor mensen die zij in hun praktijk leren kennen?

Sjaak Körver verhaalt van zijn werk als pastor in een psychiatrische instelling.
Marinus van den Berg werkt als pastor voor ouderen én voor hun zorgverleners, en inventariseert hun vraag naar geestelijke zorg.
Ricus Dullaert schildert wat druggebruikers aan pastoraat kunnen hebben: zowel spiritueel als uiterst praktisch.
'Wie niet tevreden is met een eendimensionaal mensbeeld, moet op antropologische gronden concluderen dat geestelijke verzorging integraal deel uitmaakt van de geestelijke gezondheidszorg', zo maakt Gerben Heitink, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit, de balans op.
  • "Hoeren en tollenaars, zei Jezus tegen zijn volgelingen, zullen u voorgaan in het koninkrijk der hemelen. Ricus Dullaert kan daarvan meepraten en hij doet het ook, laconiek en in rond Hollands, in een bundel met de gedempt klinkende titel 'Pastoraat en geestelijke gezondheidszorg'. (...) Op de bekering van verslaafden is Dullaert niet uit, op hun ontwenning evenmin. Wat hij wil is een geloofsgemeenschap opbouwen met mensen die 'overal weggetrapt worden'. Dit lukt, te oordelen naar zijn verslag, aardig." – Jaap de Berg in Trouw, 2 september 1996.
  • "De bijdragen van Heitink en Dullaert springen er wat mij betreft uit. Die van Dullaert door het indringende beeld dat hij schetst van de drugsscene in Amsterdam, waar hij als rooms-katholiek pastor werkzaam is. De bijdrage van Heitink trof me door zijn verwoording van wat pastoraat eigenlijk is." – W.G.A. Driesse in Poortnieuws, GLIAGG de Poort Dordrecht, nr. 26, november 1996, p. 37.
  • "een boekje dat heel wat stof biedt om op een deskundige manier zinvol pastoraal bezig te zijn." – Dirk Beirnaert in Psychiatrie & Verpleging, 74, 1998, nr. 3, p. 225.


Inhoud
______________________

_______
Ad van Heeswijk Ten geleide. Het verlangen naar Jeruzalem 7-14
Gerben Heitink De pastor en de geestelijke gezondheidszorg. Professie en professional 15-28
Sjaak Körver De pastor in het spel der disciplines 29-51
Marinus van den Berg Omdat het verschil toeneemt ... 52-63
Ricus Dullaert Drugspastoraat: pastor, blijf bij je leest 64-78
Personalia
79

< 2-47

2-49 >