< 2-72

2-74 >
_______

_______
______


______

2-73
___

Individuatie, existentie, psychotherapie  

Het individuatieproces van een psychotherapeut met een zeldzaam carcinoom


Leo Tijhuis
William Yang
Louise Pijls
Jaap Wijkstra
Erik Dyckhoff
Leni Verhofstadt-DenŤve
Cees van der Staak

Tilburg: KSGV, oktober 2008, 148 pagina's
ISBN/EAN  978-90-75886-36-8

Ä 12,- (inclusief verzendkosten), te bestellen bij het KSGV

[Omslag]Leo Tijhuis overleed op 3 maart 2006 aan een zeldzame vorm van kanker. In deze bundel beschrijft hij wat zijn ziekte voor hem persoonlijk en voor zijn werk als kinder- en jeugdpsychotherapeut teweegbracht. Bovendien nodigde hij ook enkele collegaís uit om als ervaringsdeskundige of als professional te reflecteren over de existentiŽle crisis die de naderende dood voor een mens betekent. Dat leidde tot een bijzondere publicatie over de existentiŽle dimensie in de psychotherapie, die voor een goede hulpverlening belangrijk, zo niet essentieel is.

  • "Dit boek heeft een uniek getuigeniskarakter en heeft mij daarom aangegrepen. (...) De compilatie is bijzonder ongewoon en uitermate indrukwekkend. Tot nu toe heeft weinig literatuur zich geconcentreerd op de existentiŽle dimensie bij kankerpatiŽnten. Bijgevolg biedt dit boek een unieke bijdrage tot zowel de psycho-oncologie als het psychotherapeutisch handelen. Het is een aanrader voor hulpverleners die geconfronteerd worden met een ernstige ziekte en eindigheid. Binnen de oncologische zorg biedt dit boek eveneens een rijke aanvulling voor de therapeutische werkrelatie. De behandelende therapeut krijgt inzicht in de existentiŽle belevenissen van de cliŽnt. Kortom, het is een waardevol werkstuk voor elke praktiserende psychotherapeut die zich verder wil bezinnen op de existentiŽle dimensie binnen het therapeutische werkgebied."  Joke Ameryckx in Tijdschrift voor Psychotherapie 35, 2009, p. 225.
  • "Een boekje om steeds weer ter hand te nemen en fragmenten eruit te lezen." L. Geertjens in SymForum, wetenschappelijk tijdschrift van de Symfora groep 9, 2008, nr. 4, p. 27.
  • "Zoals de inleiding vermeldt: een Ďwaardevol geschrift voor elke praktiserende psychotherapeutí."  Maandblad Geestelijke Volksgezondheid 64, 2009, nr. 5, p. 425.

Inhoud

_____blz.
Leni Verhofstadt-DenŤve:  Woord vooraf 7-13
Leo Tijhuis:  Het individuatieproces van een psychotherapeut met een zeldzaam carcinoom
14-53
William Yang:  Spiritualiteit: voorbij de paradox van het individuatieproces
54-75
Louise Pijls:  Het leven oppakken
76-99
Jaap Wijkstra:  De existentiŽle dimensie als vierde dimensie: een psychiatrische benadering
100-108
Leo Tijhuis:  De existentiŽle dimensie als vierde dimensie van de psychotherapie. Gedachten over existentie en zingeving in psychotherapie en opleiding tot psychotherapeut
109-135
Erik Dyckhoff:  Ontlok de mooiste klanken aan je cello
136-140
Cees van der Staak:  Nawoord 141-146
Personalia
147-148


Drs. E.L.M.A. Dyckhoff was tot 2007 zelfstandig gevestigd psychiater-psychotherapeut. Eerder was hij verbonden aan de afdeling psychiatrie van het Radboud Ziekenhuis en was hij hoofd van de Organisatorische Eenheid Psychotherapie van de Riagg, beide te Nijmegen.

Drs. L. Pijls (pseudoniem) is als psychotherapeute werkzaam in een eigen praktijk.

Prof. dr. C.P.F. van der Staak is hoogleraar klinische psychologie, in het bijzonder ten behoeve van de postdoctorale opleiding, aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en directeur van het Academisch Centrum Sociale Wetenschappen aldaar.

Drs. L.J. Tijhuis (22 maart 1950 Ė 3 maart 2006), psycholoog, was werkzaam in een eigen psychologenpraktijk voor kind en jeugd. Voorts was hij opleider, supervisor en leertherapeut bij de Nederlandse Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie en bij de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie. Tevens was hij supervisor kinder- en jeugddiagnostiek en -behandeling bij het Nederlands Instituut voor Psychologen.

Prof. dr. L. Verhofstadt-DenŤve is emeritus hoogleraar in de theoretische en klinische ontwikkelingspsychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent, en oprichtster van de School for Experiential-Dialectical Psychodrama. Momenteel is zij coŲrdinator van het postuniversitaire opleidingsprogramma in de experiŽntiŽle en ontwikkelingsgerichte kinder- en jeugdpsychotherapie aan de Universiteit Antwerpen.

Drs. J. Wijkstra is als psychiater verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Drs. W. Yang, theoloog, master interreligieuze spiritualiteit (Radboud Universiteit) en psycho-energetisch therapeut, is initiatiefnemer van het Taborhuis te Groesbeek, centrum voor begeleiding van mensen met kanker.


< 2-72

2-74 >