2-29 Hulpverlener en zingevingsvragen

 4,50

Beschrijving

Na de ontzuiling heeft de ggz een noodzakelijke periode van afstand gekend tegenover levensbeschouwing, religie en zingeving. Nu in de samenleving een nieuwe aandacht voor levensbeschouwing groeit, is ook de ggz bezig aan een heroriëntatie. Daarop wijst de verrassend hoge opkomst op de KSGV-studiedag ‘hulpverlener en zingeving’. Deze publicatie vormt de uitwerking van de aldaar gehouden lezingen.

Prof. dr. M. Kuilman (hoogleraar klinische psychiatrie te Utrecht) behandelt de thema’s geloof, wetenschap en hulpverlening. Hoe kan men hier vragen stellen zonder meteen in antwoorden te vervallen? Zingevingsvragen worden immers gemakkelijk vertaald in de termen van de vele heilsboodschappen in de hulpverlening en daarbuiten. Kuilman geeft een zodanige reflectie op de thema’s geloof, wetenschap en hulpverlening, dat hij erin slaagt de hulpverlener een nieuwe en onbelaste kijk (terug) te geven.

Dr. A. Uleyn (theoloog en psychoanalyticus en als docent verbonden aan de vakgroep cultuur- en godsdienstpsychologie te Nijmegen) behandelt vervolgens de praktijk: Hoe gaan hulpverleners met religieuze thema’s om? Wat is daarin het aandeel van hun eigen houding? Welke typen zijn daarin te onderscheiden en wanneer werken zij therapeutisch en wanneer antitherapeutisch?

Inhoud

Blz. 7-9 J.H.N. Kerssemakers | Inleiding
Blz. 11-33 M. Kuilman | Over de spanning tussen geloof en wetenschap in de hulpverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg
Blz. 35-67 A.J.R. Uleyn | Zingevingsvragen en overdrachtsproblemen in de psychotherapie_~_M. Kuilman & A. Uleyn_~_

Extra informatie

Uitgever

In opdracht van het KSGV uitgegeven door Uitgeverij Ambo, Baarn, 1986

ISBN

ISBN-10: 90-263-0784-5, ISBN-13: 978-90-263-0784-3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-29 Hulpverlener en zingevingsvragen” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

The Brand is: PDF