2-70 Heilig geloof, heilig moeten

 9,50

Beschrijving

Waardoor kenmerkt zich orthodoxie? Hoe daarmee als hulpverlener of geestelijk verzorger om te gaan? Wanneer ontspoort orthodoxie tot fundamentalisme? Wat is de psychologie daarachter en wat is de invloed van religie en cultuur?

Het vermogen zich te verplaatsen in het perspectief van anderen blijkt hiervan cruciaal belang. Geestelijk verzorgers en hulpverleners staan daarom voor de taak een groter begrip voor het andere en het vreemde te kweken. Bij hun cliënten, maar ook bij henzelf.

  • “Een zéér aanbevelenswaardig boekje!” Henk Schouten in Tussentijds, orgaan van de Vereniging van Geestelijk Werkers ‘Albert Camus’, nummer 11, augustus 2007, p. 30.
  • “… een genuanceerd beeld van de kracht en mogelijke problemen rond orthodoxie.” Carlo Leget in Zin in Zorg, 11, nr. 1, maart 2009, p. 20.

Inhoud

Blz. 7-17 Lia Vergouwen | Inleiding
Blz. 18-40 Lia Vergouwen | Heilige huisjes. Orthodoxie en andere zingevingsstijlen in het faith-developmentmodel van Fowler
Blz. 41-57 Jan Bodisco Massink | Het werk onzer handen. Een pastoraaltheologische en dieptepsychologische beschouwing over orthodoxie
Blz. 58-87 Jean-Pierre Wils | Sacraal geweld. Aantekeningen over ‘diepe religie’
Blz. 88-106 Ria Borra | Cultuur, religie en geestelijke gezondheid
Blz. 107-125 Erry Pieters-Korteweg | ‘Hebt gij ook eene roeping gehad?’ Een autochtone jongen met een kortdurende psychose
Blz. 126 Personalia

Personalia

Drs. H.J. Bodisco Massink is predikant, psychoanalyticus en geregistreerd psychotherapeut. Sinds 1975 is hij werkzaam bij de GGZ Buitenamstel.

Drs. R. Borra is psychotherapeut/onderzoekster van de afdeling transculturele hulpverlening van de Riagg Rijnmond Noordwest.

Drs. E.S.P. Pieters-Korteweg, psychiater en psychotherapeut, is als eerste geneeskundige werkzaam bij Eleos, stichting voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg.

Dr. C.G. Vergouwen, cultuur- en godsdienstpsychologe, is oud-coördinator van de Pastoraal Psychologische Leergang aan de Universiteit Utrecht, begeleidster van een religieuze congregatie, en bestuurslid van het KSGV.

Prof. dr. J.-P. Wils, theoloog en filosoof, is hoogleraar ‘Christelijke ethiek in het bijzonder in relatie met de cultuurwetenschappen’, en directeur van het Centrum voor Ethiek, beide aan de Radboud Universiteit in Nijmegen._~_Lia Vergouwen, Jan Bodisco Massink, Jean-Pierre Wils, Ria Borra, Erry Pieters-Korteweg_~_

Extra informatie

Uitgever

Tilburg: KSGV, juli 2007

ISBN

ISBN: 978-90-75886-32-0

Pagina's:

126

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-70 Heilig geloof, heilig moeten” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

The Brand is: Publicaties