Studiebijeenkomsten

Folder studiebijeenkomst
29 maart 2019 Utrecht


De studiebijeenkomsten 2019 van het KSGV hebben als thema:
Positieve psychologie en zingeving. Uitwerkingen in psychotherapie en geestelijke verzorging.


De eerste KSGV-studiebijeenkomst was op vrijdag 29 maart 2019 in het auditorium van het Catharijneconvent te Utrecht.

Programma:

Opening door dagvoorzitter Jos Pieper, bestuurslid KSGV.
Prof. dr. Jos Pieper is als bijzonder hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Lezing 1 Gerben Westerhof: Gelukkig of zinvol leven. Ontwikkelingen binnen de positieve psychologie.
Prof. dr. Gerben Westerhof is als hoogleraar narratieve psychologie en technologie verbonden aan de Universiteit Twente.

Lezing 2 Marijke Schotanus-Dijkstra: De invloed van floreren op herstel van een angst of depressie stoornis.
Dr. Marijke Schotanus-Dijkstra is als universitair docent op het gebied van preventie van psychische stoornissen verbonden aan de Universiteit Twente.

Lezing 3 Hetty Zock: Na-apers en concurrenten. Over de samenwerking tussen positieve psychologie en geestelijke verzorging.
Prof. dr. Hetty Zock is bestuurslid KSGV en als bijzonder hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lezing 4 Hans Alma: De spiritualiteit van het mogelijke. De rol van verbeelding in behandeltrajecten.
Prof. dr. Hans Alma is als gasthoogleraar hedendaagse humanisme verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

Paneldiscussie over de relevantie van positieve psychologie voor psychotherapie, psychiatrie en geestelijke verzorging tussen de KSGV-hoogleraren Arjan Braam en Rien van Uden en de sprekers aan de hand van vragen uit het publiek.


De tweede KSGV-studiebijeenkomst in samenwerking met Ucsia Antwerpen (B) vond plaats op vrijdag 10 mei 2019 in ‘Hof van Liere’ (Prinsstraat 13 in Antwerpen, van 13.00-17.00 uur). Meer over de inhoud deze bijeenkomst is te lezen op (klik op afbeelding folder):

Folder studiebijeenkomst
10 mei 2019 Antwerpen

De sprekers voor deze bijeenkomst waren prof. dr. Siebrecht Vanhooren (KU Leuven), dr. Katrien Cornette (pastor in het U.P.C. Sint-Kamillus te Bierbeek) en dr. Anneke Sools (Universiteit Twente).


In het najaar van 2019 zal het KSGV i.s.m. UCSIA een publicatie uitgeven met daarin de bijdragen van beide bijeenkomsten.